Brudens påklædning

Brudekjolen’s hvide farve symboliserer renhed, uskyld, hellighed og glæde.

Som speciel brudefarve kendes hvidt helt tilbage til 1100-tallet, men man har i mellem tiden også brugt andre farver i brudedragten. Tidligere var den hvide brudekjole tegn på luksus og overflod, da man i overklassen ikke behøvede at bekymre sig om at brudekjolen blev beskidt. Først omkring 1920'erne blev det moderne blandt den almindelige befolkning at bære en hvid brudekjole til brylluppet.

Traditioner & Overtro forbundet med brudekjolen

"Something old…
Something new…
Something borrowed…
Something blue…
..and a sixpence in your shoe!"

 

Sådan lyder det velkendte gamle engelske digt, som fortæller hvad bruden skal bære på sin bryllupsdag. 

  • Noget nyt for at vise at hun er på vej ind i en ny epoke af sit liv.
  • Noget gammelt for at vise at hun ikke glemmer sit gamle liv.
  • Noget lånt repræsenterer den kreds, hun fremover bliver en del af. 
  • Noget blåt, der symboliserer troskab og bestandighed.

I højre sko lægges en mønt, som skal sikre at ægteparret aldrig kommer til at mangle penge (hvis bruden synes det er lidt for ubekvemt at gå rundt på en mønt, skulle virkningen blive den samme, hvis hun lægger mønten i en lille pose, som fæstnes til kjolen på et ikke synligt sted!)

Brudeskoene

Skoene skal være nye og må aldrig gives bort, lånes eller smides ud. Der skal passes godt på dem, for går de i stykker, lider ægteskabet ifølge gammel overtro samme skæbne.

Brudesløret

At bære brudeslør er en af de ældste traditioner i brudens påklædning – et symbol på jomfruelighed og uskyld. I nogle familier vælger man at rive sløret itu efter brudevalsen, en symbolsk deflorering af bruden. Andre familier vælger at lade brudesløret gå i arv fra generation til generation.

Vidste du desuden at...

du ikke selv må sy din kjole, fordi hvert sting du tager, bliver til en tåre i jeres ægteskab. Hvis du får en anden til at sy kjolen for dig, så skal det sidste sting tages på selve bryllupsdagen, ellers bringer det dig uheld i ægteskabet.

Husk

Din brudgom må også først se kjolen på selve bryllupsdagen, ellers bringer det uheld.

keyboard_arrow_up